Gratinovanie - Zapekanie :
Gratinovanie (zapekanie) je druh tepelnej úpravy pokrmov používané v každej národnej gastronómii v Európe. Jeho technologický postup spočíva v rýchlom zapečení pripravenej porcie preliatej rôznymi druhmi omáčok, syrom, smotanou a vajcami tak, že nastane zmena hustoty z tekutej na tuhú. Povrch má byť zlatožltý, nie pripálený. Gratinovaná porcia v zapekacej nádobe, čo môže byť timbál, miska, tanier, sa podáva priamo na stôl ešte teplá. Táto úprava sa odporúča vykonať v rozohriatej piecke, v salamandri, prípadne aj na pritlačnom kontaktnom grile.
Na gratinovanie používame už raz tepelne upravované jedlá, napr. mäso, zemiaky, cestoviny, pretože technologický postup gratinovania má byť zameraný na konečné dotvorenie a nie na základnú tepelnú úpravu. Výnimku tvoria mäkkýše a jemné rybacie mäso.
Gratinovať (zapekať) sa môžu teplé predjedlá, polievky, medzichody, hlavné chody, teplé múčniky,...v menšej miere sa medzi gratinované jedlá počítajú zapečené bagety, prip. ciabatty, niektoré fast-foodové špeciality, ... Najznamejšie gratinované jedlo u nás sú tzv. "Francúzske zemiaky"