Hazard Analysis and Critical Control Points ) znamená analýzu nebezpečenstiev a metódu kritických kontrolných bodov.
Od Januára 2006 platí v celej Europe jednotná vyhláška týkajíca sa zabezpečenia bezpečnosti a hygieny potravin. Hlavným záměrom tohto nariadenia je zavedenie jednotnej hygienickej normy v Evropskej unii, ktorá zaistí zdravotnú nezávadnosť potravín. Napr. nože a pracovné dosky s farebným odlíšením umožnia jasne viditeľnú diferenciaciu pri rozlíšení spracovávaných potravín a tým sa zabráni kríženej kontaminácií medzi jednotlyvými výrobnými úsekmi. Pre rizikové kategórie bolo vyvynuté medzinárodne platné farebné rozlíšenie.
je určená pre
chlieb, pečivo a syry
je určená pre
surové mäso
je určená pre
varené mäso
je určená pre
hydinu
je určená pre
ryby
je určená pre
ovocie a zeleninu