Nárezové stroje :

Nárezové stroje GravitačnéNárezové stroje Gravitačné

Nárezáky vertikálnena mäsoNárezové stroje vertikálne
na mäso

Nárezáky vertíkálnena salámiNárezové stroje vertíkálne
na salámy

Nárezové stroje zotrvačníkovéNárezové stroje stroje zotrvačníkové

Príslušenstvo pre nárezové strojePríslušenstvo

Náhradné diely pre nárezové strojeNáhradné diely

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Nárezové stroje režú surovinu kotúčovým nožom. Môžu rezať údeniny, syry, studené mäsa, zeleninu a pod. Hrúbku rezu je možné presne nastaviť. Rozlišujeme nárezové stroje ručné, poloautomatické a automatické. Ručné stroje nemajú motor, nôž sa roztáča a rezanú surovinu reže ručne. V profesionalnej sfére sú to hlavne zotrvačníkové stroje. Poloautomatické nárezové stroje majú nôž poháňaný elektromotorom, ale všetky ostatné úkony sa robia manuálne. Automatické nárezové stroje po nastavení požadovaných úkonov vykonávajú všetky tieto úkony samé. Tieto stroje po nastavení parametrov dokážu surovinu nielen presne narezať ale aj uložiť do nastavených zoskupení - napr. do komínkov, vejárikov a pod. Niektoré modely majú zabudovanú aj váhu a ak narezaná surovina dosiahne požadovanú hmotnosť, tak stroj automaticky vypne.

Príprava v studenej kuchyni vyžaduje kvalitný a kapacitne dostačujúci nárezový stroj. Dôležitým parametrom nárezového stroja je priemer kotúča, od čoho priamo závisí veľkosť produktu, ktorý je možné na nárezovom stroji krájať. V gastronómii sa používajú nárezové stroje s priemerom kotúča od 195 mm do 385 mm. Nárezové stroje ďalej delíme podľa spôsobu pohonu kotúča na remeňové (prenos pohybu remeňovým prevodom) a šnekové (prenos pohonu ozubeným kolom). Remeňové nárezové stroje sú určené pre ľahšie zaťaženie, tzn. proces krájania je krátkodobý a prerušovaný. Šnekové nárezové stroje sú určené pre vyššiu záťaž a do väčších prevádzok. Nárezové stroje musia byť vybavené bezpečnostnými prvkami a krytmi. Väčšina modelov má priamo v základnej výbave aj zariadenie na brúsenie rezacieho noža. Nárezové stroje pre veľké prevádzky (predajne mäsa a údenín) sa najčastejšie dodávajú v automatickom prevedení.