Farby, Povrchy a Dizajn
Filozofia spoločnosti Marana Forni chápe pece ako celok, nie iba v rovine jedinečnosti a inovatívnych technológií, ale tiež sa sústreďuje aj na ich vonkajšiu stavbu. Konečná úprava – zvyčajne vnímaná len ako sekundárny doplnok malého významu – sa teraz stáva základným článkom: ideálny spoločník pre technické doladenie pece.
Klasické kupolové pece od Marana Forni®
Tieto pece môžu byť dodané s povrchovou úpravou v takýchto metalických farebných odtieňoch, alebo bez - len so základnou povrchovou úpravou tzv. "grezza", na ktorú si zákaznik môže vytvoriť svojú vlastnu finálnu úpravu. Napr. mozajkovú úpravu s keramických častí, podľa vlastnej fantázie ( alebo to môžu vyrobiť podľa predlohy aj priamo v Marana Forni - ako napr. chceli zákaznici aj v týchto ukážkach )
CUPOLA
Pec Cupola je dostupná vo verziach ∅ 85 - 95 - 110 - 130 - 150 cm ( velkosť základne )
PAINT ME
Prispôsobte si svoju pec farbou podľa vlastného výberu.
Vyberte si z viac, ako 2000 fariebných odtieňov RAL.
Faša pec môže byť jedinečná -personalizovaná podľa vašich požiadaviek.
dostupné pre všetky verzie ∅ 85 - 95 - 110 - 130 - 150 cm
Pizza pece Neapolského typu od Marana Forni® :
NAPULÉ / FISSO 120
Tento typ pece je výsledkom intenzívnej spolupráce a rozvojového programu Marana Forni na vývoji tejto pece v spolupráci s majstrami - pizza-kuchármi z Neapola.
Pôsobivá tímová práca, v ktorej sú zlúčenéj skúsenosti Neapolských pizza-kuchárov a technologická zručnosť (šikovnosť) remeselníkov (majstrov) z Marana Forni, vytvorila toto jedinečné zariadenie - pec, ktorú certifikátom potvrdila a schválila aj Associazione Verace Pizza Napoletana
( Asociacia Pravej Neapolskej Pizze ) a to pre oba typy pece - drevom aj plynom vykoruvané pece, zostavené s kameňa z pravej Vesuvskej lávy. Tento kameň je nevyhnutnou súčasťou exkluzívnej zmesi materiálov používaných v peciach Marana Forni a určite nesmie chýbať ani pre konštrukciu pece Neapolského typu.
Táto statická pizza pec je zostrojená tradičnou technikou, z kvalitných materiálov v kombinácií s technologickými inováciami a vášňou jedinečnou pre Marana Forni. Použitá je tu špeciálna mikro-perforovaná konštrukcia povrchu varnej dosky, čo umožňuje lepšie odvádzať vlhkosť z pizze a je tu podstatne lepší rozvod tepla. Pizze sú voňavejšie, nelepia sa, netreba toľko múky a sú bez pripálenia.
Pec Napulé / Fisso 120 je dostupná vo verzii ∅ 120 cm
Fisso 120
Pozn. Pec Fisso 120 je identická s pecou Napulé. Nemá však nad otvorom do komory logo od Asociacie Pravej Neapolskej Pizze - ako ho má pec Napulé. Okrem loga sa inak jedna o úplne rovnakú pec. Ak chcete robiť pizzu Neapolského typu, tak si treba uvedomiť, že nepostačuje mať iba logo na peci a tvrdiť, že robím pizzu Neapolského typu. Na výrobu pizze Neapolského typu je potrebné mať nielen certifikovanú pec, ale certifikát musí mať aj pizza-kuchár, čo znamená, že ovláda receptúry a postupy pre výrobu tejto pizze.
Pec Fisso 120 - pozri obrázok hore - obrazok s farebnými úpravami pecí.
Attilio Albachiara a Nino Pannella si zaslúžia osobitné poďakovanie za reprezentáciu a víťazstvo v Parme 2015 a
v Las Vegas 2016, kde svojim skvelým vystúpením výrazne spropagovali neapolskú pizzu a taktiež poskytli neoceniteľnú pomoc pre rozvoj tohto fantastického projektu s Marana Forni
Spoločnosť Marana forni je oprávnená vyrábať pizza pece Neapolského typu.
Pece môžu mať okrem klasickej kupoly aj možnosť schovať celý svoj povrch ( okrem vstupného otvoru, prípadne aj otvorov na zakurovanie dreva ) - môžu sa zabudovať do steny, alebo zo základnej konštrukcie sa môže zrodiť pekná dizajnová pec ( pritom stále klasická).
Zopár úkážok z dizajnových pecí od Marana Forni :
GEA
Klenot navrhnutý tak, aby max. splnil požiadavky čínskych klientov, ktorí hľadali pec v tvare pripomínajúcom cibuľu. Zosobnenie tejto výzvy vyvrcholilo do návrhu rotačnej pece Gea, kde sa sústredilo 2500 kg kvalitného materiálu v tvare "cibule" ( niekomu viac pripomina bublinu, ale hovoria o nej aj, že je to "ufo" )
Tento veľký model klasickej pece, zabezpečuje vysokú produkčnú kapacitu a zároveň sa môže pochváliť svojim moderným a inovatývnym dizajnom, kvalitným materilom a špičkovými technológiami !
Môže sa zdať, že je to ilúzia, ale je to štýlová realita od Marana Forni už od roku 2011.
Táto pec je určená ako solitér do voľného priestoru. Našli sa zákaznici, ktorí si ju zavesili na strop, čo sa ukázalo ako tiež zaujímavý a efektný spôsob inštalácie. Nech je na zemi, alebo visí zo stropu, je isté, že vždy upúta pozornosť.
Pec dostupná len vo verzii ∅ 150 cm
TROFEO 85
Obľúbená pre svoj jednoduchý tvar. Tento model pece, hoci je malý, poskytuje všetko užitočné a kvalitné od Marana Forni. Bol vytvorený s cieľom pomáhať aj malým pizzeriam. Napriek základni len 85 cm ( vonkašom priemere len 140 cm! )
vie poskytnúť vysokú produkciu pizz !
Je to ideálne riešenie hlavne pre malé priestory, snack podniky, bistrá, mini pizzerie, prípadne pre pojazdné pizza nákladné automobily. Tiež býva užitočný, ako rezervná pec pre hlavnú pec vo väčšich pizzeriach. Bol inštalovaný aj ako vedlajšia pec na terase vo velkej pizzerii, kde inak majú dve veľké pizza pece ! Palivo je drevo, plyn, alebo kombi. Priestor na varenie sa skladá z inertného, predpätého, žiaruvzdorného materiálu, ktorý je schopný odolávať teplotám až 1250 °C.
Pec dostupná len vo verzii ∅ 85 cm
TANGANELLI
Tento návrh je vytvorený tak, aby zhodnotil pec ako srdce miesta, kde sa pripravuje pizza. Z tohto dôvodu, základnou myšlienkou projektu je priviesť pec do stredu prostredia a usporiadať všetko ostatné príslušenstvo a prvky v okolí tak, aby sa ohnisko stalo symbolom pohostinnosti.
Rituál „prípravy pizze“ a pizza kuchári sa preto stávajú skutočnými protagonistami scenára kde hostia sú akýmisi pozorovateľmi
tejto „ kuchárskej šou“
Tvary a materiály používané pre pece vychádzajú z tradičnej konštrukcie starých pizza pecí, poskytujúc nový pohľad na tieto
aspekty moderným okom. Vonkajšie konfigurácie alebo obal pece je zložený z niekoľkých jednoduchých prvkov a materiálov.
Tieto prvky sa ďalej delia na modulárne časti, ľahko vyrobiteľné a priemyselne využiteľné.Vonkajší vzhľad a povrchy majú tri rôzne „vrstvy“ zložené z troch rôznych výrobných materiálov. Základ konštrukcie, mierne zdvihnutej nad zemou, je vertikálne pokrytý drevenými doskami, ktoré slúžia ako obloženie šírky 10 cm a sú lepené alebo zaskrutkované do vnútornej štruktúry. Základňa je na bokoch a vzadu uzavretá grilmi zo zvislých drevených rebier nastavených na pravidelné vzdialenosti od seba. Tieto grily môžu byť otvorené a umožňujú prevzdušňovanie a prístup pre údržbu. Výklenok z dreva na prednej strane rúry sa dá otvoriť. Všetky štyri otvory na 4 stranách sú rovnakej veľkosti a preto môžu byť uzavreté podľa špecifických potrieb, či už s grilmi, alebo použité ako výklenky. Navrhnuté drevo je masívny dub, alebo smrek, s "prirodzeným účinkom", povrchovou úpravou a ohňovzdorným ochranným náterom. Centrálna časť pece v blízkosti otvoru je čierna. Táto časť je uzatvorená na vrchnej a spodnej časti dvoma horizontálnymi prvkami, tiež drevom nalakovaným na čierno.
Spodnejšia sekcia slúži ako pult, alebo výstavná plocha na produkty a prísady používaných na prípravu pizze. Čierna farba zvýrazňuje svetlo prichádzajúce z ohňa v peci a osvetľuje vystavené produkty. V hornej sekcii je zabudovaný LED pás, ktorý osvetľuje sud uzatvárajúci pec z vrchu. Horná časť konštrukcie smeruje k stropu a skladá sa z terakotových dosiek namontovaných na hlavnú štruktúru podpornými prvkami z na čierno nalakovanej ocele. Použitie terakoty sa datuje späť do minulosti, kedy sa na výrobu pecí používali tehly. Rozmery základných dosiek sú 8 x 3 cm a sú podobné štruktúram ventilačných roliet, ktoré sú už dostupné na trhu. Výška je variabilná, v závislosti od rozmerov miestností, kde sa má pec inštalovať.
Vo verzii, kde pec je v zostave so stolmi, koruna pece preniká do stropu miestnosti a je osvetlená nepriamym zdrojom svetla skrytým vo vnútri kruhového vyhotovenia.
Pec dostupná vo verziiach ∅ 110 - 130 - 150 cm